Vasaros pabaiga – metas, kai sodininkai pradeda galvoti apie derliaus nuėmimą, atidžiai stebi savo daržovių būklę, kad suprastų, kada jas galima iškasti. Laiku nuimtas derlius, pavyzdžiui, svogūnai, česnakai, morkos ir burokėliai, tiesiogiai įtakoja, kiek ilgai ir kokybiškai bus išsaugotas derlius. Daržovių sunokimo požymių supratimas leidžia ne tik užtikrinti jų ilgalaikį saugojimą, bet ir išsaugoti visas naudingas savybes bei skonį.
Morkų nokimo požymiai
Vienas pagrindinių požymių, kad morkos prinokusios ir paruoštos derliaus nuėmimui, yra jų lapų būklė. Pasak ekspertų, reikia atidžiai apžiūrėti augalus ir atkreipti dėmesį į tokį požymį: jei ant morkų vis dar auga žalia ir tanki lapija, bet keli pačių šakniavaisių lapai jau pagelto, tai reiškia, kad morkos turi pasiekė brandą ir turėtų būti iškasti.
Svarbu, kad ant morkų nepagelstų visi lapai, nes tokiu atveju iškasta šakniavaisė bus per sena, kieta, neskani ir gali sutrūkinėti. Todėl kai tik keli išoriniai morkos lapai pagelsta, tai signalas, kad ją reikia iškasti.
Morkų laikymo taisyklės
Surinkus morkas, būtina atkreipti dėmesį į tinkamą jų laikymą. Štai keletas patarimų, kurie padės išsaugoti derlių:
- Valymas ir džiovinimas : Nuėmus derlių, morkas reikia išvalyti nuo dirvožemio, atsargiai pašalinant likusį dirvą. Tada reikia leisti šiek tiek išdžiūti gryname ore pavėsyje, kad sandėliuojant nesusidarytų pelėsis.
- Vėsus laikymas : Morkas geriausia laikyti 0–4 laipsnių Celsijaus temperatūroje gerai vėdinamoje vietoje. Tam tinka rūsys arba vėsus rūsys.
- Smėlio arba pjuvenų naudojimas : Puikus būdas išlaikyti morkas šviežias – laikyti jas dėžėse su drėgnu smėliu ar pjuvenomis. Tai padeda palaikyti optimalią drėgmę ir neleidžia šaknims išdžiūti.
- Reguliarus patikrinimas : periodiškai tikrinkite morkų būklę laikymo metu, kad greitai pašalintumėte sugedusias ar pažeistas šaknis.