Šiuolaikinis maistas tapo prieinamesnis ir įvairesnis, tačiau tuo pačiu padaugėjo pavojingų maisto priedų, galinčių neigiamai paveikti sveikatą. Produktai su kenksmingais priedais dažnai sukelia žarnyno ligas, mikrobiomo pablogėjimą ir net psichinės sveikatos sutrikimus. Straipsnyje apžvelgsime keturis pavojingiausius maisto priedus ir pasiūlysime būdus, kaip sumažinti jų žalą.
Keturi žalingiausi maisto priedai
1. Emulsikliai
Vienodai produkto struktūrai sukurti naudojami emulsikliai, tokie kaip polisorbatas 80 (E433), karboksimetilceliuliozė (E466) ir karageninas (E407). Tačiau jie sunaikina žarnyno gleivinę ir naudingas bakterijas mikrobiome. Tyrimai parodė, kad jų naudojimas gali sukelti didesnį nerimą ir elgesio pokyčius.
2. Dirbtiniai saldikliai
Aspartamas (E951), sukralozė (E955) ir sacharinas (E954) dažnai dedami į maisto produktus, kad pagerintų jų skonį. Tačiau jie sutrikdo naudingų bakterijų pusiausvyrą žarnyne ir gali sukelti uždegimą, kuris neigiamai veikia organų sveikatą.
3. Maisto dažikliai
Iš naftos gauti maisto dažikliai daro maistą patrauklesniu, tačiau jie taip pat žarnyne sukuria uždegiminius metabolitus. Jie naikina naudingus mikrobus ir gali padidinti vidinį uždegimą.
4. Nanodalelės
Titano oksido (E171) ir kitų nanodalelių pagrindu pagaminti priedai suteikia maistui baltą spalvą, tačiau gali prasiskverbti į žarnyno sienelę ir sukelti uždegimą. Šios dalelės taip pat skatina laisvųjų radikalų susidarymą, o tai padidina ligų riziką.
Kaip „neutralizuoti“ maisto priedus
1. Padidinkite vaisių ir daržovių suvartojimą
Vaisiuose ir daržovėse gausu skaidulų, kurios padeda išvalyti žarnyną nuo toksinų ir atliekų. Palikite juos nuluptus, kad gautumėte daugiausiai skaidulų naudos. Skaidulos paverčiamos riebalų rūgštimis, kurios maitina sveikas žarnyno ląsteles.
2. Venkite maisto su priedais
Deja, gamintojai retai atsisako naudoti kenksmingus priedus, nes jų neigiamas poveikis pasireiškia palaipsniui. Todėl verčiau patiems kontroliuoti savo mitybą ir rinktis produktus su minimaliu priedų kiekiu. Būtinai patikrinkite sudedamąsias dalis ant pakuotės ir stenkitės vengti produktų su pavojingomis medžiagomis.