Pastaraisiais metais moksliniuose tyrimuose vis daugiau dėmesio skiriama naudingoms ankštinių augalų, tokių kaip pupelės, žirniai, avinžirniai ir lęšiai, savybėms. Neseniai JAV ir Kanados mokslininkų atliktas tyrimas patvirtino, kad šie produktai gali tapti svarbiu sveikos mitybos elementu, padedančiu ne tik apsaugoti širdį, bet ir išlaikyti figūrą.
Reti svečiai ant stalo
Nepaisant akivaizdžios naudos, ankštinių augalų mūsų racione nėra dažnai. Nors jie turi ištikimų pasekėjų, dažniausiai jie neužima reikšmingos vietos ant mūsų stalų. Nutrition Journal paskelbtame tyrime pabrėžiama, kad šis praleidimas neigiamai veikia mitybos kokybę.
Dalyviai, kurie reguliariai vartojo ankštinius augalus, suvartojo daug daugiau pagrindinių maistinių medžiagų. Jie gaudavo pakankamą kiekį skaidulų, kalio, magnio, geležies, folio rūgšties ir cholino – medžiagų, kurių žmonėms dažnai trūksta šiuolaikinėje mityboje.
Saugo širdį ir palaiko figūrą
Kalio svarba
Kalis, kaip nustatė mokslininkai, atlieka pagrindinį vaidmenį hipertenzijos profilaktikai ir gydymui. Tai padeda sušvelninti natrio poveikį, kuris padeda sumažinti kraujospūdį. Svarbu atsiminti, kad šio mineralo trūkumas mūsų racione yra dažna problema.
Pluoštas: sveikatos pagrindas
Viena iš svarbiausių tyrimo išvadų buvo ta, kad ankštiniai augalai padeda padidinti maistinių skaidulų, kurios yra būtinos sveikatai, kiekį. Ląstelienos trūkumas maiste gali sukelti įvairias ligas, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, 2 tipo diabetą ir net kai kurias vėžio rūšis.
Tyrimo duomenimis, žmonės, kurie valgo daugiau ankštinių augalų, turi 24 % mažesnę širdies ligų riziką, 31 % mažesnę koronarinės širdies ligos riziką, 20 % mažesnę insulto ir 23 % mažesnę diabeto riziką.
Maisto produktai, kuriuos reikia įtraukti į savo mitybą
Yiannis Papanikolaou, pagrindinis tyrimo autorius, sakė: „Valgyti ankštinius augalus ir pupeles yra sveika, ir kuo daugiau valgysite, tuo geriau“. Jie yra puikūs skaidulų, folio rūgšties ir kalio, taip pat augalinių baltymų, kurių sudėtyje yra geležies ir cinko, šaltiniai.
Verta paminėti, kad ankštiniai augalai užima išskirtinę vietą maisto piramidėje: viena vertus, jie artimi daržovėms, kita vertus, baltyminiams produktams. Dėl to jie puikiai tinka bet kokiai dietai.