Daugelis šeimininkių įpratusios verdant mėsą nupilti pirmąjį vandenį, manydamos, kad taip galima atsikratyti kenksmingų medžiagų. Šis kulinarinis mitas paplito, tačiau patyręs virtuvės šefas Ivanas Kudriašovas skuba išsklaidyti abejones ir padėti šiam klausimui tašką.
Kodėl neturėtumėte išleisti pirmojo vandens
Ivanas Kudriašovas tvirtina, kad verdant mėsą nuleisti pirmąjį vandenį yra klaida. Pagrindinis argumentas jo naudai yra sultinio vertė ir skonis. Pirmasis vanduo turi svarbių maistinių medžiagų ir suteikia sodraus skonio būsimam patiekalui. Nusunkdami šį vandenį netenkame pagrindo, iš kurio susidaro sodrus ir sveikas sultinys.
Virimo metu ant paviršiaus dažnai susidarančios putos yra ne kas kita, kaip koaguliuotas baltymas. Jis ne tik nekenksmingas organizmui, bet ir naudingas, nes turi aminorūgščių, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą ir atkurti audinius.
Kada iš tikrųjų pateisinamas pirmojo vandens nuleidimas?
Jei žmogus turi problemų su tulžies pūsle, skrandžiu ar kasa, pirmąjį sultinį geriau tikrai nupilti. Taip yra dėl galimo ekstraktų kiekio, kuris tokiais atvejais gali neigiamai paveikti sveikatą.
Kaip pasigaminti skanų ir saugų sultinį
Šefas dalijasi keliais patarimais tiems, kurie nori pasigaminti ne tik skanaus, bet ir sveiko sultinio:
- Rinkitės kokybišką mėsą . Pagrindinė patiekalo skonio ir saugumo garantija – švieži ir patikrinti produktai. Gera mėsa sultiniui suteikia gilų ir sodrų skonį.
- Įdėkite mėsą į verdantį vandenį . Tai svarbus taškas, padedantis baltymui susisukti viduje ir neišsiskirti. Taigi sultinys tampa skaidresnis ir švaresnis.
- Sudėkite svogūną . Visas svogūnas padės surinkti baltymų perteklių ir sultiniui suteiks ypatingo skonio. Tai tradicinė kulinarijos technika, kuri pagerina skonį.
- Nugriebkite putas nuo keptuvės šonų . Kartais putos neplaukia į paviršių, o prilimpa prie sienų. Tokiu atveju geriau jį atsargiai išimti, kad sultinys liktų švarus ir skaidrus.