Jis džiugins savo sultingumu ir švelnumu, o ypatingas svogūnų padažas suteiks skonio gilumo.
Ingredientai:
- Jautiena (viršutinė apvali arba bet koks turimas gabalas) – apie 1,8 kg
- Druska – 1,5 šaukštai. l.
- Česnako milteliai – 1 šaukštelis.
- Svogūnų milteliai – 1 šaukštelis.
- Juodieji pipirai – 1 šaukštelis.
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai. l.
- Baltasis svogūnas – 1 didelis svogūnas
- Kvietiniai miltai – 3 šaukštai. l.
- Sausas baltas vynas – 1/2 puodelio
- Jautienos sultinys (geriausia naminis) – 2,5 stiklinės
- Vusterio padažas – 1 valgomasis šaukštas. l.
- Rozmarinas – 1 šakelė
Paruošimas:
- Išimkite mėsą iš šaldytuvo 90 minučių prieš kepimą, kad ji sušiltų iki kambario temperatūros. Įtrinkite druskos, česnako ir svogūnų miltelių bei juodųjų pipirų mišiniu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu ir apkepkite iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos. Perkelkite mėsą į lėkštę.
- Svogūną supjaustykite žiedais, dėkite į tą pačią keptuvę, pagardinkite druska, pipirais ir pakepinkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
- Mėsą dėkite ant svogūno (riebaląja puse į viršų), į centrą įstatykite maisto termometrą ir pašaukite į orkaitę. Skrudinkite iki 52°C vidaus temperatūros (vidutiniškai retai), 57°C (vidutiniškai retai) arba 63°C (vidutiniškai retai). Tai užtruks maždaug 40–60 minučių. Iškepusią mėsą uždenkite folija ir palikite pailsėti.
- Grąžinkite keptuvę su svogūnais ant viryklės ant vidutinės ugnies, suberkite miltus ir kepkite, kol išnyks balti dėmeliai, maždaug 1–2 minutes. Supilkite vyną, padidinkite ugnį ir virkite minutę, kol alkoholis išgaruos.
- Supilkite sultinį, Vusterio ir rozmarino šakelę, švelniai užvirkite ir 5 minutes sumažinkite padažą, kol jis šiek tiek sutirštės. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
- Jautienos kepsnį supjaustykite iki grūdelių ir patiekite su svogūnų padažu.
Geriausia patiekti su bulvių koše arba skrudintomis daržovėmis, kad vakarienė būtų visavertė ir soti.