Prasidėjus rudeniui, kai miškai prisipildo grybų aromato, metas nuimti gausų drebulinių baravykų derlių. Šios raudonplaukės gražuolės ne tik džiugina akį, bet ir tampa tikru skanėstu ant Jūsų stalo. Portalas surinko geriausius būdus, kaip išsaugoti ryškų grybų skonį ilgai laikant.
Nuostabūs baravykų ruošiniai: marinuoti grybai žiemai
Norėdami išsaugoti jų skonį ir aromatą ilgus žiemos mėnesius, siūlome jums vieną geriausių marinuotų drebulių baravykų receptų.
Jūsų grybų simfonijos ingredientai:
– 550 g virtų baravykų
– 2 v.š. l. actas 9%
– 240 ml vandens
– Dalinis a.š. l. druska
– 1 valgomasis šaukštas. l. granuliuotas cukrus su stikleliu
– 7 juodieji pipirai
– 5 vnt. kvapieji pipirai
– 2 vnt. gvazdikėliai
– 2 lauro lapai
Maisto gaminimas: žingsnis po žingsnio į žiemos malonumą
Pirmasis žingsnis yra grybų paruošimas. Švelniai nulupkite baravykus, nuimkite odelę nuo stiebų ir atidžiai patikrinkite, ar kepurėlėse nėra kirminų. Nuluptus grybus supjaustykite dideliais gabalėliais ir sudėkite į puodą su šaltu vandeniu, kad pailsėtų ir atsigaivintų.
Grybus kelis kartus nuplaukite, keisdami vandenį, kol jis taps skaidrus. Tada padėkite keptuvę ant ugnies ir užvirkite. Nepamirškite nugriebti ant paviršiaus susidarančių putų ir įberti šiek tiek druskos. Virkite grybus ant vidutinės ugnies apie 30 minučių, mėgaudamiesi jų skaniu aromatu.
Išvirus grybus nusausinkite kiaurasamtyje, leiskite vandeniui nutekėti ir nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Dabar jie yra paruošti marinuoti!
Į emaliuotą keptuvę supilkite 240 ml vandens ir sudėkite išvirtus baravykus. Įpilkite cukraus, druskos, acto, lauro lapų, pipirų ir gvazdikėlių. Padėkite keptuvę ant ugnies ir užvirkite, virkite 4-5 minutes. Nepamirškite paragauti marinato – galite įberti šiek tiek cukraus ar druskos, kad skonis būtų tobulas.
Karštus grybus kartu su marinatu sudėkite į sterilius stiklainius, palikdami šiek tiek papildomo marinato. Stiklainius uždarykite steriliais dangteliais, bet dar neužsukite.
Dabar atėjo laikas sterilizuoti. Į didelį puodą įpilkite vandens, kol jis 2 coliais uždengs dugną, ir sudėkite į jį stiklainius. Užvirinkite ir sterilizuokite: pusės litro indams – 10 min., litro – 15 min. Atsargiai išimkite stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Stiklainius apverskite, apvyniokite rankšluosčiu ir palikite parą atvėsti kambario temperatūroje. O dabar jūsų marinuoti baravykai yra paruošti! Jie bus nepamainomas žiemos stalo priedas, šaltomis dienomis suteiks jaukumo ir šilumos. Mėgaukitės kiekvienu kąsneliu, nes tai ne tik konservai – tai vasaros gabalėlis stiklainyje!
Šaldyti virti baravykai: jūsų žiemos komforto paslaptis
Kai ruduo pamažu užleidžia vietą žiemai, o miškai pasidengia sniegu, būtent šiuo laikotarpiu ypač norime išsaugoti dalelę vasaros. O kas gali būti geriau už šaldytus virtus baravykus? Šie grybai ne tik džiugins savo skoniu, bet ir taps tikru radiniu šaltomis dienomis, kai norisi ko nors šilto ir jaukaus.
Ingredientai virimui:
– 1 kg šviežių baravykų
– 1 litras švaraus vandens
– 2 lauro lapai
– 1 svogūnas
– Dalinis valg. l. druska
– 5 juodieji pipirai
Gaminimas: žingsnis po žingsnio prie grybų harmonijos
Pradėkime nuo svarbiausio dalyko – kruopštaus grybų paruošimo. Nuplaukite juos po šaltu tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ir lapus. Atkreipkite dėmesį į dangtelius: jie turi būti tobuli, be kirmgraužų. Baravykų kojelės taip pat reikalauja priežiūros – nulupkite jas ir supjaustykite dideliais gabalėliais, kad išlaikytumėte tekstūrą.
Kai grybai iškeps, sudėkite juos į didelį puodą su šaltu vandeniu. Patiekalui pagardinti įberkite druskos, lauro lapų ir pipirų. Svogūną nulupkite, perpjaukite per pusę ir sudėkite į kitus ingredientus. Šis paprastas triukas suteiks jūsų patiekalui papildomo saldumo ir sodrumo.
Dabar padėkite keptuvę ant viryklės ir užvirkite. Kai tik vanduo pradeda virti, nugriebkite susidariusias putas ir sumažinkite ugnį. Leiskite grybams troškintis apie 20 minučių, kad jie įsisavintų visus skonius.
Baigę kepti, keptuvės turinį perkelkite į kiaurasamtį ir leiskite vandeniui nutekėti – tai užtruks apie 10 minučių. Leiskite baravykams atvėsti, kad išlaikytų formą ir tekstūrą.
Sušaldykite protingai
Dabar atėjo laikas išsaugoti šį grybų delikatesą. Atvėsusius baravykus perkelkite į maišelius ar indą maistui, nepamirškite paženklinti: nurodykite datą ir pavadinimą. Tai padės jums nepervargti, kai ateis laikas gaminti.
Sušaldytus baravykus laikykite šaldiklyje iki 6 mėnesių. Jie bus puikus pagrindas garnyrui, pyragų įdarui ar tiesiog kaip atskiras patiekalas. Bet kada, kai norite pajusti miško atmosferą ir šilumą, tiesiog išsiimkite maišelį grybų ir leiskite jiems užimti vietą ant jūsų stalo.
Su šaldytais baravykais visada būsite pasiruošę kulinariniams eksperimentams ir jaukioms vakarienėms, net kai už lango siaučia pūga. Tai ne tik pasiruošimas – tai jūsų galimybė išsaugoti rudens skonį ilgiems žiemos mėnesiams.
Jei kepsite grybus, jie gali būti užšaldyti naudojant šią technologiją.
Sūdyti baravykai: karštas būdas – greitas ir skanus
Atėjus rudeniui, miškai pradeda dosniai dovanoti baravykus – išskirtinius grybus, kuriais galima papuošti bet kokį patiekalą. Tačiau ką daryti, kad išsaugotumėte puikų jų skonį žiemai? Siūlome jums greitą ir paprastą sūdytų drebulių baravykų receptą karštuoju būdu, kuris leis mėgautis šiuo skanėstu net šaltais žiemos vakarais.
Grybų paruošimo ingredientai:
– 2 kg šviežių baravykų
– 130 ml vandens
– 3 valg. l. valgomoji druska
– 5 juodieji pipirai
– 4 lauro lapai
Paruošimas: žingsnis po žingsnio iki grybų malonumo
Visų pirma, pasirūpinkite grybais. Pereikite juos, pasirinkdami tik švariausius ir stipriausius egzempliorius, venkite tų, kurie gali būti sukirmiję ar supuvę. Kruopščiai nuplaukite baravykus po šaltu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus ir miško dulkes. Tada peiliu atsargiai nuimkite odelę nuo stiebų ir grybus supjaustykite stambiais gabalėliais – nesmulkinkite, nes virimo metu jie šiek tiek išvirs ir praras formą.
Į atskirą keptuvę supilkite 130 ml vandens ir įberkite 3 šaukštus druskos. Užvirinkite, o tada susmulkintus baravykus atsargiai suberkite į verdantį sūrymą. Leiskite jiems virti apie pusvalandį. Svarbu stebėti procesą: reguliariai nugriebkite susidariusias putas, kad sūrymas būtų švarus. Nevirkite grybų ilgiau nei 40 minučių, kitaip jie gali prarasti naudingas savybes ir tekstūrą.
Kol grybai kepa, paruoškite stiklainius. Norint išvengti nepageidaujamų mikroorganizmų, juos reikia sterilizuoti. Po sterilizacijos stiklainius pripilkite karštų baravykų iki pat viršaus, palikdami šiek tiek vietos sūrymui.
Dabar į kiekvieną stiklainį įdėkite 5 juodųjų pipirų žirnelius ir 1–2 lauro lapus, kad gautumėte skonį. Tada užpilkite karštu sūrymu, kuris liko po virimo, kol grybai visiškai apsems.
Stiklainius uždarykite švariais dangteliais ir padėkite į tamsią vietą. Leiskite grybams užvirti ir marinuoti dvi savaites. Po 14 dienų galėsite mėgautis nuostabaus skonio sūdytais drebulės grybais, kurie puikiai tiks ir šventiniam stalui, ir kasdieniams patiekalams.
Sūdyti drebulės baravykai – ne šiaip užkandis, o tikras gurmaniškas radinys! Jie puikiai papildys bulves, mėsos patiekalus arba taps puikiu salotų ingredientu. Išbandykite, eksperimentuokite ir mėgaukitės kiekvienu kąsneliu.
Sūdyti drebulės baravykai: šaltas būdas – išsaugokite miško skonį žiemai
Kalbant apie pasiruošimą žiemai, sūdyti drebulės baravykai yra tikras gurmaniškas malonumas. Šaltas marinavimo būdas, nors ir reikalauja kantrybės, leidžia išsaugoti visas naudingas grybų medžiagas, sodrų skonį ir aromatą. Šis būdas idealiai tinka tiems, kurie net šaltais žiemos vakarais nori džiaugtis tikromis miško dovanomis
Grybų paruošimo ingredientai:
– 1 kg šviežių baravykų
– 30 g valgomosios druskos
– 1 skiltelė česnako
– Krūva krapų
– 3 lauro lapai
– 5 juodųjų pipirų žirneliai
– 2 vnt. gvazdikai
Gaminimas: žingsnis po žingsnio iki grybų puošnumo
Pirmasis žingsnis yra grybų paruošimas. Kruopščiai nuplaukite baravykus, pašalindami nešvarumus ir augalų šiukšles. Įsitikinkite, kad pašalinti visi lapai ir smulkios dalelės. Peiliu atsargiai nulupkite stiebus ir dar kartą nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus.
Kol grybai džiūsta, pradėkite sterilizuoti stiklainius. Tai svarbus žingsnis, padėsiantis išvengti nepageidaujamų mikroorganizmų. Į kiekvieno sterilaus indo dugną dėkite lauro lapus, pipirų žirnelius ir gvazdikėlius – tai suteiks grybams nepakartojamo aromato.
Dabar pradėkime tvarkyti grybus. Pirmąjį baravykų kepurėlių sluoksnį uždėkite žemyn, atsargiai įdėkite juos į stiklainį. Tada grybų sluoksnį gausiai pabarstykite druska. Toliau keiskite grybų ir druskos sluoksnius, kol užpildysite visą stiklainį. Svarbu, kad viršutinis sluoksnis būtų padengtas druska – tai padės grybams marinuotis savo sultyse.
Paskutiniame etape ant viršaus uždėkite sterilią marlę ir pabarstykite dar šiek tiek druskos. Stiklainį uždarykite steriliu dangteliu ir uždėkite ant jo svarmenį, kuris padės suspausti grybus. Perkelkite ruošinius į vėsią, tamsią vietą, kur temperatūra svyruos tarp +5 +7 laipsnių.
Grybai bus paruošti per 1,5 mėnesio, o šis laukimo laikas tikrai pateisins visas pastangas. Atidarę stiklainį, sūdytus baravykus laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę – nors, greičiausiai, jie nuo jūsų stalo išnyks daug greičiau.
Džiovinti baravykai orkaitėje: pasiruošimas žiemai
Džiovinti baravykai – tikras grybų patiekalų mėgėjų radinys. Jų unikalus skonis ir aromatas gali pakeisti bet kokį patiekalą, ar tai būtų kvapni sriuba, sotus troškinys ar išskirtinis grybų įdaras pyragams. Džiovintus drebulinius baravykus virti orkaitėje – paprastas ir efektyvus būdas šias miško dovanas ilgai išsaugoti.
Ingredientai:
– 1 kg šviežių baravykų
Paruošimas: žingsnis po žingsnio prie grybų džiovinimo
Pirmiausia pradėkite rinkti grybus. Rūšiuokite per baravykus, palikdami tik šviežiausius ir stipriausius egzempliorius. Įsitikinkite, kad juose nėra kirmgraužų, pažeidimų ar puvimo žymių – tik tokie grybai tinkami džiovinti.
Kitas etapas yra valymas. Naudokite sausą metodą: šepetėliu ar kempine atsargiai nuvalykite žemę, lapus ir kitus nešvarumus. Neplaukite grybų po vandeniu, nes gali susidaryti pelėsis ir sugadinti gaminį.
Dabar nupjaukite baravykus. Ploni griežinėliai ar gabalėliai užtikrins tolygų džiūvimą. Dideli grybai gali būti supjaustyti ketvirčiais ar net aštuntomis dalimis – svarbiausia, kad visi gabalėliai būtų maždaug vienodo dydžio.
Supjaustytus grybus vienu lygiu sluoksniu išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tai neleis prilipti ir palengvins džiovinimo procesą.
Orkaitę įkaitinkite iki 40–50 laipsnių Celsijaus. Esant tokiai temperatūrai, grybai džiūsta nuo 4 iki 6 valandų, priklausomai nuo jų dydžio ir drėgmės. Svarbu griežinėlius periodiškai apversti ir pamaišyti, kad tolygiai išdžiūtų ir nesudegtų.
Pats paprasčiausias būdas džiovinti grybus džiovyklėje, ją verta įsigyti, nors prietaisas pravers tik sezono metu.