Jei susidūrėte su situacija, kai po ranka neturite kepimo miltelių, neskubėkite nusiminti! Daugelis turimų ingredientų gali lengvai jį pakeisti ir padaryti jūsų kepinius purius ir lengvus. Straipsnyje pristatome penkis patikrintus metodus, kurie padės pasiekti puikių rezultatų namuose.
Kas yra kepimo milteliai
Kepimo milteliai yra kulinarinis ingredientas, sukuriantis porėtą tešlos struktūrą, dėl kurios kepiniai tampa purūs ir minkšti. Jo dėka gauname skanių bandelių, orių pyragėlių ir švelnios picos. Paprastai jame yra sodos, citrinų rūgšties ir užpildo (miltų arba krakmolo), kuris neleidžia komponentams per anksti reaguoti.
Kepimo miltelių pakeitimo būdai
Jei neturite kepimo miltelių, siūlome keletą patikrintų alternatyvų:
1. Naminis kepimo miltelių mišinys
Lengviausias būdas yra pasidaryti kepimo miltelių pakaitalą. Norėdami tai padaryti, jums reikės sodos, citrinos rūgšties ir šiek tiek miltų arba krakmolo. Proporcijos: 5 valg. šaukštai sodos, 3 valg. šaukštai citrinos rūgšties ir 12 valg. šaukštai miltų.
Kruopščiai sumaišykite ingredientus sausame dubenyje, naudodami sausą šaukštą (geriausia medinį). Gautas mišinys puikiai tinka biskvitei, trapiai tešlai ir sviestinei tešlai. Vienas arbatinis šaukštelis šio mišinio atitinka arbatinį šaukštelį jau paruoštų kepimo miltelių.
2. Soda su pieno produktais
Klasikinis ir paprastas variantas – į tešlą įpilti sodos, ypač jei recepte jau yra kefyro, jogurto, sulčių ar kito rūgštaus ingrediento. Šie produktai suaktyvina sodą, tešla tampa puri ir lengva. Šis būdas tinka daugeliui kepinių rūšių, ypač rūgštaus pagrindo receptams.
3. Soda ir actas
Jei norite naudoti universaliau, išbandykite kepimo sodos ir acto mišinį. Paimkite 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos ir įpilkite 1/4 šaukštelio acto, tada iš karto supilkite mišinį į tešlą. Svarbu: tešla su tokiu pakaitalu neturėtų „stovėti“ ją iškepti iškart sudėjus ingredientus, kitaip dujų burbuliukai išnyks ir efektas praras.
4. Gazuotas vanduo
Gazuotas vanduo puikiai tinka neraugintai tešlai, ypač kai kalbama apie tešlą koldūnams ar kitiems pikantiškiems kepiniams. Anglies dioksidas iš gėrimo suteiks orumo ir švelnumo. Norėdami sustiprinti efektą, galite pridėti žiupsnelį druskos ir šiek tiek citrinos rūgšties.
5. Alkoholis (romas arba konjakas)
Nestandartinis, bet veikiantis būdas – įpilti nedidelę dalį alkoholio, pavyzdžiui, romo ar konjako. Alkoholis sumažina miltų lipnumą, todėl tešla tampa minkšta ir trapi. Mielinei arba trapios tešlos proporcijos yra tokios: 1 valg. šaukštas alkoholio 1 kg tešlos.